Емил Хумчев: Ще работим Златоград  да задържи младите си хора

Окт 25, 2023 Новини Избори 0 247

Повече средства за малките населени места обеща кандидатът за кмет от БСП

“Проблемите в Златоград са много. Въпреки че живеем в един прекрасен район, те си остават и се наслагват с годините. Нашата цел е да започнем решаването им.” Това заяви кандидатът за кмет на Златоград от БСП Емил Хумчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че основният проблем е свързан с демографската криза. “Последното преброяване показа, че сривът в Родопите е най-голям - това включва и община Златоград. Другите проблеми са свързани с лошата инфраструктура в крайните квартали на града и селата. Имаме прекрасни села с голям потенциал за туризъм, на които обаче не се обръща внимание. Има проблем, свързан със сигурността на хората. Основна задача в предстоящия мандат е първо, да подсигурим хората за зимата, в краткосрочен план, и след това - да започнем работа по всяване на по-голяма сигурност и спокойствие у хората”, каза Хумчев. 

Той се спря и на проблема с ниските доходи и липсата на инвестиции с добавена стойност: “Смятаме да направим ново звено в Общината, което да се занимава с привличането на нови инвестиции, както и да осъществява връзка със сегашните работодатели. Това е нещо, което направих като областен управител и видях, че работи. Увеличението на доходите ще дойде тогава, когато подпомогнем нуждите на работодателите, за да бъдат те по-конкурентоспособни.” 

По неговите думи, фактът, че Златоград се намира на 4 км от границата с Гърция и предвид добрите транспортни връзки с Кърджали и Смолян, има всички предпоставки общината да започне да се развива.

“Има готов работен проект за извеждане на минерална вода до общинския център, което ще създаде нови работни места и съживяване на икономиката. Големият грях на досегашните управляващи е, че не успяха да осигурят необходимите средства”, подчерта Емил Хумчев.

Той обясни, че целият проект струва 27 млн. лв. и е можел да се финансира с държавна помощ през последните няколко години, което изцяло е щяло да промени облика на Златоград. 

“Отвсякъде погледнато, този проект е рентабилен - ще отопли всички обществени сгради, ще намали въглеродните емисии, ще подсигури нови работни места. Нашата цел е Златоград да се развива като балнеологичен център”, посочи Хумчев. 

Кандидатът за кмет обърна внимание, че Златоград винаги е бил културен център и е привличал много туристи, които обаче не може да задържи. “Имаме прекрасни села, в които хората си правят къщи за гости и гостилници. С малка подкрепа от общината и държавата, ще можем да подпомогнем тези хора да се развиват, да имат собствен малък бизнес - малка ферма, малко производство или къща за гости. Нашата цел е да обърнем по-голямо внимание на тези населени места в общинския бюджет”, каза още той.

“Още веднага след изборите ще почистим критичните участъци на речните корита и деретата, за да са спокойни хората за своите имоти. След това, ще започнем разговорите за повишаване на доходите, за да стане Златоград добро място за живеене”, обеща кандидатът за кмет от БСП.